«منتشر شده در دفترچه سؤالات مرحله اول هفتمین دوره المپیاد سواد رسانهای»
«تِق»! توجه غزال نوجوان از چمنهای سبز و تازهی بهاری به صدا جلب میشود. آیا صدای شکسته شدن یک تکه چوب بود؟ سر را بالا میآورد، گوش را میچرخاند و چشم به هر سو میگرداند. ترس وجود او را فراگفته است و بدن، آمادهی یک فرار سریع میشود. نکند شکارچی تیزرویی در کمین است؟ فوری باید اطلاعات بیشتری به دست آورد و اگر این خطر احتمالی، یک خطر واقعی باشد، بقای غزال در خطر است!
«دینگ»! توجه غزالهی نوجوان از کتاب منطقی که در دست دارد به صدا جلب میشود. صدای «اعلان» پیامرسان من بود؟ گوشی هوشمند را به دست میگیرد و صفحه را چک میکند. اضطراب او را فراگرفته است و آمادهی مواجهه با یک خبر جدید میشود. نکند اتفاقی افتاده است که او از آن بیخبر است و ممکن است به جدا افتادن او از گروه دوستان یا هم مدرسهایها منجر شود؟ فوری باید اطلاعات جدید را به دست آورد وگرنه ممکن است این یک خطر واقعی برای بقای غزاله باشد!
هر لحظه دادههای دیداری و شنیداری بسیاری وارد سیستم حواس ما میشوند. یکی از سامانههای عمقی مغز انسان که از لحاظ عملکردی مشابه مغز خزندگان و پستانداران است، این وظیفه را برعهده دارد تا همه این دادهها را به سرعت و بدون توجه به جزئیات، پردازش کند تا اگر پدیدهای در اطراف ما اتفاق میافتد که برای ادامه بقا به آن احتیاج داریم و یا ممکن است تهدیدی برای بقای ما باشد، آن را تشخیص دهد و توجه ما را به آن پدیده جلب کند. به این نوع از توجه، توجه غیرارادی گفته میشود و این عوامل بیرونی هستند که بدون دخالت خودآگاه ما، آن را به کار میاندازند. توجه غیرارادی بسیار قوی، سریع و محتاط است؛ یعنی این سامانه خیلی سریع و آنی تمام حواس را به صورت کامل به هر پدیدهای که احتمال اندکی دارد که بقا را تهدید کند، جلب میکند.
از طرف دیگر یکی از سامانههای سطحی و بیرونی مغز انسان که از لحاظ عملکردی، تنها در پستانداران نزدیک به انسان سطحی مقدماتی از آن دیده شده است، این وظیفه را بر عهده دارد که به صورت ارادی و خودآگاه از بین همه دادههایی که وارد حواس ما میشوند، تنها به بخش خاصی از اطلاعات مورد نیاز و خودخواسته توجه کند. به این نوع از توجه، «توجه ارادی» و یا «توجه انتخابی» گفته میشود. توجه ارادی در اغلب انسانها ضعیف، کند و پریشان است؛ یعنی این سیستم به سختی میتواند تنها بخشی از حواس را آرام آرام به موضوع انتخاب شده متمرکز کند و بعد از مدتی خسته شده و از تمرکز خارج میشود.
تنها بعضی انسانها که توجه ارادی خود را منطبق بر اصل انعطاف پذیری نورونی -استفاده بیشتر از یک مسیر عصبی منجر به تقویت آن مسیر عصبی میشود- پرورش داده باشند و از طرفی خود را نسبت به پدیدههای بیرونی حفاظت کنند، میتوانند برای ساعتها بر یک موضوع انتخابی متمرکز باشند و به حالت «غرقگی» برسند. غرقگی حالتی است که ما انتخاب کردهایم به موضوعی خاص توجه کنیم و حتی متوجه علائم مهم توجه غیرارادی مثل گرسنگی، تشنگی و یا حتی خوابآلودگی نشویم.
بله! غزال درست تشخیص داده بود؛ یک ببر آرام آرام خود را به غزال نزدیک کرده بود و در کمین بود تا به سوی او حملهور شود. نباید وقت را در چمنزار تلف میکرد، مهمترین کار دور شدن از موقعیت با بیشترین سرعت بود. درست است که آن چمنزار زیبا مواد غذایی مناسبی برای ادامه زندگی در خود داشت، اما شاید 20 دقیقه بعد دیگر غزال نبود که از آن استفاده کند؛ پس باید از چمنزار میگریخت.
بله! غزاله درست تشخیص داده بود؛ یک خبر جدید در بین دوستان میچرخید و ممکن بود او دیر با آن مواجه شود. نباید وقت را پای کتاب تلف میکرد. مهمترین کار ورود به بحث بود تا از آن جا نماند. درست است که کتابی که در دست داشت دانش و مهارت مفیدی برای ادامه زندگی او در آینده در خود داشت اما شاید 20 دقیقه بعد دیگر غزالهای نبود که بخواهد از آنها استفاده کند پس باید از کتاب میگریخت.
اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید لطفا ابتدا وارد شوید، در غیر این صورت می توانید ثبت نام کنید.